Pulmade eelarve aastal 2013 ja edasi (vol V) - toitlustamine ja alkohol - Alkohol, Finantsidest, Toitlustamine

Sisestas Virgo Jaani,

Tervitus-

Nagu lubatud, seekord räägime toitlustamisest ja alkoholist.

Toitlustamine 0 - 9000 eurot

Toitlustamise puhul on alati keeruline aru saada, et mis täpselt hinnas on. Osad annavad linhtsalt lõpphinna, head annavad konkreetselt tükid mis saate koos grammidega ja hindadega ning osad ütlevad, et "on piisavalt". Need viimased soovitan ma kohe välja praakida, sest tavaliselt ei ole piisavalt.

Alati tuleb vaadata ka seda, mida ma rääkisin peokohtade eelarve puhul . Osad peokohad ütlevad, et renti pole, on miinimum summa, mille eest peate toitu ja alkoholi tellima. Ehk siis kui ma siin ütlen, et toit on 9000, siis on see ka peokoha eest enamasti.

Mida kindlasti jälgida pika peo puhul (ehk siis kui pidu on vähemalt 6 ja rohkme tundi), et toitu peab olema pakkumises vähemalt 1.1 kg per inimene ja see 1.1kg on nii külm kui soe laud kokku, kuid ilma tordita (tordist räägime täiesti eraldi). Mida pikem pidu, seda rohkem võiks olla toitu (kuni 1.5 kuni 1.6kg per inimene).

Mida veel peate jälgima ? Eurodirektiiv näeb ette, et toit võib olla laual 3 tundi (või oli see 4, keegi kindlasti oskab täpsemalt seda öelda, mina siin lihtsustan). Mõnedele peokohtadele on see püha ja 3-4 tunni jooksul kaovad toidud laudadelt. Ja kui tahate et oleks tagasi, siis peate topelt kogused tellima.

Ja teades, et eestlasele meeldib toitu juurde tõsta, siis ei ole see alati kõikse parem, et toit ära viiakse.

Nii et kontrollige, kuidas peokoht käitub.

Teeninduse kohapealt on suur vahe kas teil on a la cart menüü või siis nö vaagnatel või bufeelaud. Esimese puhul on tähtis et teenidavat personali oleks piisavalt, teise puhul see nii tähtis pole.

Kindlasti peaks olema a la carte menüü puhul 1 teenindaja 10-15 inimese kohta, kui mitte rohkem.

Kui te olete hea toidu fänn ja tahate, et see toit ka õigel ajal lauale jõuaks ning soojana, siis on tähtis ka et kui on teil valitud pulmaisa, siis see peab olema keskmisest tunduvalt parema arusaamisega, kuidas toit lauale jõuab.

Toon näite - toiduks on lambaliha, pulmaisa ei tea seda, kuid teab et söök peaks algama umbes kell 18.30. No ja siis mõtleb, et teeb alguses paar mängu ning unustab ennast. Nüüd köök samas teab, et toidu saab lauale 1830 ja valmistab lamba ette 18.30-ks. Pulmaisa lõeptab kell 19.00... Kas keegi on söönud jahtunud lammast... Kui olete, siis teate et see on söögikõlbmatu... Pea ühegi teise toiduga pole aeg nii kriitiline, kui lambaga.

Samuti on eelarve puhul tähtis see kas teil on peokoha köök või võtate oma toitlustaja kaasa. Kui peokoht toitu ei paku, siis pole eriti midagi vaadata, aga kui pakub, siis enamasti ei ole nad eriti õnnelikud, et olete oma toiltustaja välja valinud ning tahate, et nemad teevad peokoha köögis süüa.

Kui valite eraldi toitlustaja ehk siis catering ettevõtte, siis peate kindlasti neile alati ütlema, mis te tahate, et neil kohe kindlasti kaasas on. Ärge lootke, et nad võtavad jääd kaasa, kui see pakkumises kirjas pole, ärge lootke, et nad võtavad kaasa puhast apelsini mahla, kui see pakkumises kirjas pole.

Nad teevad oma tööd hästi, kuid te peate olema kindlad, et te tellite neil kõik vajaliku.. Nad kindlasti aitavad kaasa, küsides teilt kas seda ja teist on vaja, teie asi on mõelda, kas on vaja.

Kui te seda ei tee, siis juhtub nagu järgmises näites.

Ehk siis üks hea catering firma võttis teenindada ühe pulma ning sõltumata nende headusest juhtus see mis mul eespool kirjeldatud - keegi tahtis jääd ning keegi tahtis puhast apelsinimahla. Ja kahjuks ei saanud, sest tellimuses polnud kumbagi sees, noorpaari polnud seda tellinud. Ja sellest tõmmati ülesse päris kena probleem, et kui kehv ikka üks tuntud toitlustaja võib olla.

Pulmad.ee ja minu kindel seisukoht on, et toitlustajal polnud sedal mingit süüd, sest neile ei öeldud, et neid asju on vaja.

Toitlustajate ja peokohtade puhul jälgige ka seda, kas nad on võimelsied tarnima kogu vajamineva inventari alates toolidest lõpetades klaasidega. Jah, see lisab teie toitlustuse eelarvesse veel mõned eurod, aga kindlasti vähem kui hakkate neid ise kuskilt otsima.

Alkohol

Alkohol tuleb alati toiduhinnale veel juurde.

Esimene asi, millega peate kokkupuutuma, on nn korgimaks. Ehk siis kui tahate oma alkoholi kaasa võtta, siis peokohtadel on selle kohta eraldi tasu, mis siis tuleb maksta peokohale selle eest, et teil on oma alkohol kaasas. See nüüd sõltub suuresti peokohast peokohta ulatudes kuni 10 euroni per inimene või pudel ! Ehk siis siin tuleks mõtelma hakata, kas oma alkoholi toomine on odavam, kui peokoha alkoholi kasutamine.

Väiksemad peokohad lubavad oma alkoholi tuua lihtsamalt kui suured/tuntud - viimased pigem ei luba seda.

Mida juua ?

Mina soovitan igaljuhul jätta alkoholi valik lihtsaks - viin ja vein. Kui rahvas tahab midagi muud lisaks, siis on tavaline, et on avatud baar, kus inimesed saavad ise osta, mida nad tahavad.

Mul on alati selle soovitus olnud noorpaaridele, et teie ei pea külalisi "täisjootma" :D Kui nad tahavad, siis nad võivad seda ise teha. Inglismaal näiteks on tavaline see, et noorpaar pakub külalistele 2 pokaali veini ja ülejäänud peavad nad ise juurde ostma - sellega arvestab nii peokoht, kui noorpaar kui ka külalised teavad seda. Ja selle pealt teenib pulmakoht rohkme, kui muu pealt ning tänu sellele, saab noorpaar peokoha odavamalt.

Palju on vaja alkoholi ?

Arvutage nii: viina 500ml per meeskülaline, veini 500ml per külaline. Valget ja punast veini enamvähem pooleks - jah, mu enda kogemus ütleb, et punast läheb rohkem, aga viimasel ajal ei ole see 2/3 punast 1/3 valget reegel eriti kehtinud.

Vahuvein tervituseks - pokaal in kohta, kui 80 külalist = 14 pdl vahuveini.

Tervitades,

Virgo
Pulmad.ee 
Blogipilt on Taagepera lossi lehelt ja selle autor on Diana Unt.

Esko Tepper
Kasutaja Esko Tepper pilt
Võrgust väljas
Liitus: 25 Juuli 2013 - 23:34
Re: Pulmade eelarve aastal 2013 ja edasi (vol V) -...
30 Juuli, 2013 - 17:42

Mõtlesin, et kirjutan siia natuke veel enda tähelepanekuid ja mõtteid juurde.

Kui laulatus toimub peokohas, siis ärge jätke oma külalisi nälga.

Kuna pulmadesse sõidetakse tavaliselt kaugelt kokku ja tihti ollakse ka viimase hetke peale jäädud, siis saabuvad enamus külalisi pulma juba tühja kõhuga. Pole aga midagi meeldivamat kui sind peokohas ootavad kohvi ja tee kannud ning näiteks pirukad või tikuvõileivad. Nii saavad külalised kiirema nälja rahuldatud ja on palju õnnelikumad.
Olen näinud pidusid, kus lauda jõudes hävitatakse kõigepealt külmlaud ja soe toit jääb üle, sest selleks ajaks on salatist ja singirullidest juba kõht täis söödud.
Soovitus: väike snäkilaud juba külaliste saabumise ajaks ei tohiks eelarvet väga palju suurendada aga peo rahulolu seisukohalt oleks see hädavajalik.

Andke võimalus juua kohvi ja teed kogu peo jooksul.

Tavaliselt pakutakse pulmades kohvi alles südaööl koos tordiga. Tuleb tunnistada, et tihti ei vääri see pruunikas jook ka kohvi nimetust, kuna tundub, et on valmistatud juba nädal varem.
Tänapäeva inimesed on harjunud aga kohvi jooma rohkem kui korra päevas ja nad teavad milline on hea kohvi.
Soovitus: uurida, et kas saab rentida korraliku kohviaparaadi, kust siis iga soovija omale sobiliku kohvisordi saab endale sobival ajal tassi lasta.

Ärge jätke olulisi inimesi nälga.

Tean, et sellest on siin juttu olnud - kas bänd ja pulmaisa ja fotograaf ikka peaksid süüa saama? Minu kindel veendumus on, et ikka peaksid. Meie praktikas veel sellist juhust pole olnud, kus meid on nälga jäetud aga oleme ikka omavahel arutanud, et sellisel juhul tuleb meil paariks tunniks kohaliku söögikohta otsima minna. Kas see oleks kliendile vastuvõetav?
Me saabume peokohta 2-3 tundi enne külaliste saabumist ja planeerime ikka oma reisipeal söömise võimalikult peokoha lähedale. Tehnika valmis seadmine ja häälestamine võtab 2 tundi aega ja selle ajaga ning sportliku tegevusega (mida helitehnika vedamine kahtlemata on) lähevad kõhud juba tühjaks.
Soovitus: Laske cateringil teha paar külmalaua vaagnat ja panna need ansamblile varakult valmis. Nii saab ansambel ja ka pulmaisa või fotograaf omale sobival ajal natuke keha kinnitada. Lisaks peaks kogu aeg olema kann täidetud ka värske külma veega.

Need on siis asjad, mis mulle on pulmades silma hakanud. Loodan, et kellelgi on sellest abi.

Esko
Ansambel Sleepwalkers