Teenindaja peokohas - einoh saab ka ilma, aga... - Etikett, Planeerimine, Tegijad, Toitlustamine

Sisestas Virgo Jaani,

Tervitus-

Mis tunne võiks olla noorpaaril, kui temaga on kokkulepitud, et teenindajad on keskööni, kuid tegelikult lähevad nad ära (ning ütlevad ka pulmaisale, et nii on kokkulepitud), juba peale sooja toidu serveerimist.

Arvate, et seda ei saa juhtuda ? Uskuge, päris tihti ja päris suurtes kohtades. Ja siin joonistub välja ka peokoha tüüp, kus see juhtub - puhkemajad, talud, kämpingud.

Pean rõhutama, et seda ei juhtu kunagi sellistes taludes/kämpingutes/puhkemajades, kus omanik/perenaine ka ise oma käed alati "mullaseks" teeb ehk on ise ka peoorganisaator, kuid muul juhul on tihti teenidajaid liiga vähe või lahkuvad nad siis kui nemad arvavad et töö on tehtud.

Ma toon näite, mis siis juhtub kui noorpaarile on öeldud ühte, pulmaisale teist...

Soe söök on serveeritud, teenindajad lahkuvad, öeldes pulmaisale, et kõik asjad on X toas. Pulmaisa tegutseb vastavalt oma kavale, kuid siis saab otsa morss, pulmaisa organiseerib morsi, kuid samal ajal saab otsa, tualetis paber, pulmaisa organiseerib seda, kuid samal ajal lööb üks külaline oma põlve ära ning vaja on plaastrit leida, pulmaisa tormab seda organiseerima, kuid samal ajal küsib üks külaline, et kuidagi igav on, pulmaisa pole umbes tund aega midagi teinud. Ja tal on õigus. Pulmaisa pole teinud sentigi oma tööd, vaid on teinud teenidava personali tööd.

Küsite, et miks peaks pulmaisa sellega tegelema ? Aga kes siis veel, mina küll ei saa aru, miks peaks külaline pulmas ise endale sööki tooma hakkama või juu otsima või tualetti paberit otsima minema ? Või peaks sellega noorpaar tegelema ? See oleks muidugi pulmapäeva tipp...

Ja maine läheb alla pulmaisal, mitte peokohal, sest peokoha maine korrashoimisega sai pulmaisa väga hästi hakkama...

Ühesõnaga, minu soovitused noorpaaridele:
1. See, mis kellani on vähemalt üks teenindaja, peab olema paberil kirjas - e-post, paberleping, digileping, mis iganes - ja seal peaks olema ka näiteks trahv, mis saab siis kui teenindajat ei ole.
2. Teenindajate arv on kuni 40 inimese puhul 1, kuni 60 inimese puhul 2 ja üle 80-e inimese 3. Need on minimaalsed arvud kõige suurema toidu ettekandmise puhul ning mõeldud eelpool mainitud peokohtade tüüpide puhul.
3. Teenindajad on abiks kõikidel tegevustel, mis on seotud toidu ja joogiga. Sellest ka nende nimetus - teenindajad. Kui peokoht hakkab rääkima midagi muud, näiteks, et nemad shampust ei kalla või et nemad jooke ei serveeri, siis on aega hakata mõtlema uue peokoha peale.
4. Enamasti öeldakse vabanduseks, et selleks pole aega või et see on kallis...või siis et kui on teie enda joogid, siis pole nad kohustatud teenindama. Õige see on, aga nad enamasti ei ütle seda peoorganiseerimise käigus vaid hiljem ehk siis ka seda tuleb küsida noorpaaril endal.

Tervitades,

Virgo
Pulmad.ee

pisipulm
Võrgust väljas
Liitus: 28 Nov 2011 - 09:33
Re: Teenindaja peokohas - einoh saab ka ilma, aga...
28 Mai, 2012 - 19:51

Just selle pärast ajasime meie asju meili teel, kuna siis on kõik ametlikult kirjas. Kahju on sellest, et peokohad ei saa ise aru, et nende töö ei ole ainult toitude lauale viimine.

soo puhkemaja
Võrgust väljas
Liitus: 13 Dets 2010 - 12:05
Re: Teenindaja peokohas - einoh saab ka ilma, aga...
5 Juuni, 2012 - 06:14

Siin täitsa nõus Virgoga.Seda just teenindajate arvu kohta.Lisaks on kohal muidugi kokk ja kena oleks kui ka keegi veel ,kes kordineeriks üldist tegevust,kas peremees või perenaine.Arusaamatuks jääb mulle kuidas pulmaisa organiseerib näiteks morssi või vetsu paberit.Läheb poodi ostma?Koht ju temale võõras ja vaevalt ta teab kus mis majas asub.See et teenindajad lahkuvad peale toidu serveerimist on tingitud ehk sellest,et tegu on cateringiga.Olgem ausad-mitmes turismitalus ikka oma köök on? Tean päris mitmeid,kes reklaamivad küll ka toitlustust,kuid tegelikult nad seda ise ei tee.Millest pole ka hullu,kuid viisakas oleks seda ka noorpaarile õelda.Teenindaja peab loomulikult lisaks toidu serveerimisele kontrollima vetsude korrashoidu,tühjendama tuhatoose,tooma morssi,katma kohvilauda,koristama musti nõusid,ka tort tahab välja toomist.Tegelikult on tenindajatel tööd koguaeg ja meie eesti pulmades kestab see enamasti vähemalt kella kolmeni öösel.Pigem peaks arvestama sellega,et see teenindaja on tegelikult tööl ju laua katmisel ja ettevalmistamisel juba hommikust peale.Nii et kindlasti peab tööd vahetustega tegema,et inimene ei väsiks ja vigu tegema ei hakkaks.

toomas