Vajaks nõu toitlustamise teemal

7 postitust / 0 uut
Viimane postitus
Naeratus
Võrgust väljas
Liitus: 16 Jaan 2010 - 11:49
Vajaks nõu toitlustamise teemal
3 Veebruar, 2010 - 14:09

Pulmad on tulemas ja nõuavad kõvasti nuputamist, sest eelarvet tahaks väiksemapoolsena hoida, aga siiski sooviks võimalikult ilusat ja pidulikku päeva. Juba oleme aga liigagi palju aspekte otsustanud mõtte järgi - kui üldse, siis korralikult - seega toitlustust tahaks tõesti saada võimalikult soodsalt.
Pikka pidu ei plaani, ajalises plaanis võiks meie üritust nimetada vastuvõtuks (ca 4 tundi), küll aga tahaks laudu, mitte püstijala olekut. Külalisi tuleb küllalt palju, umbes 80.
Mis oleks parim võimalus laudadega 4tunnise ürituse soodsaks toitlustamiseks? Arvame, et kui tegevust on palju, pole ehk sooja sööki ja külmlauda mõlemat vaja? Kumba aga eelistada? Kas oleks mõeldav ka variant, kus on ainult soe söök ja seejärel millalgi tort? Kumma saab cateringi kaudu enamasti odavamalt, ainult külmlaua või ainult sooja toidu?

Kui keegi teab odavamat alternatiivset toitlustamisvõimalust Tallinnas, mis oleks soodsam, kui keskmine catering (mõni söökla vm), andke palun teada :)

hannamel
Võrgust väljas
Liitus: 7 Juuli 2008 - 07:31
Re: Vajaks nõu toitlustamise teemal
3 Veebruar, 2010 - 18:58

Ma arvan, et kui teil on ainult neljatunnine pidu, siis ei ole külma ja sooja sööki mõlemat mõtet võtta. Meil olid mõlemad ja pidu ca 8 tundi ning külmlaual jäi toitu väga palju üle. Ei oskagi öelda, kas külm või soe söök on odavam, peate võtma pakkumise ja võrdlema. Kuna aga külmlauale tuleks võtta erinevaid suupisteid, siis mulle tundub, et soe söök võib isegi odavam tulla.
Meie pidasime pidu Salzburgi hotellis. Söögid olid väga maitsvad ja sealne toitlustus oli minu hinnangul tavapärastest catering'i hindadest ka odavam.

Viktor Grossmann
Kasutaja Viktor Grossmann pilt
Võrgust väljas
Liitus: 23 Aprill 2009 - 22:06
Re: Vajaks nõu toitlustamise teemal
4 Veebruar, 2010 - 23:19

Sooja söögiga variant tuleb üldiselt odavam ja sellest omakorda soodsaim tavaline seapraad kapsaga. Või kana. Lihtne lihatükk, pole temaga mingeid erilisi vigureid tehtud. Aga rahvale üldiselt maitseb. Kui on liha rohkem muditud, ütleme kotletid, liharullid, täidetud taskud vm, läheb ka hind kõrgemale. Kala on sooja söögi kallimas otsas. Soe söök täidab hästi kõhtu ja nälga keegi kannatama ei pea.
Siiski kui on arvata, et prae ja kohvilaua vahele võib mingi ajaline auk tekkida, võiks natuke lihtsamat sorti näksi laual olla, juustukangikesed, marineeritud kurgid, ka puuviljad sobivad. Midagi kerget põske pistmiseks eeldusel, et ka mingit sorti alko on veel laual. Muidu kisub kangesti vedelaks seest ja tekib narr olukord kui rahvas on praetaldrikud puhtaks söönud ja jäävad lakke vahtides järgmist käiku ootama.
Sellise olukorra saab täita ka kõikihaarava mistahes tegevusega rahvast laua tagant välja meelitades. See on juba pulmaisa teema nüüd midagi orgunnida.
Aga söögiteema juurde tagasi, külmlaud kujuneb kallimaks ja näiteks mistahes sorti kartulisalateid jääb alati järgi. Need kipuvad laual seistes juba tunniga liisuma ja siis neid enam keegi eriti ei puutu. Paremini süüakse peenemaid suupisteid, pasteedipallikesi, marineeritud kala, kalavaagen läheb ka hästi, heeringas, seened jne. Lihalõigud seevastu jälle mitte eriti, need kipuvad sihukseks kuivaks pastlanahaks laual seistes muutuma. Külmlauaga on rohkem lõikumist ja sättimist, ka on sinna kuluv toormaterjal hinnalisem, see mõjub maksumusele.
Konkurentsitult kõige kallimaks läheb tikuvõileibadega suupistelaud.
Ma tuleks nüüd korra esimese otsa juurde tagasi, kui on otsustatud hapukapsaprae kasuks, siis tasuks ka sinna kausikese toorsalatit juurde tellida. Ei aja hinda hullult kõrgeks, aga alati on leidunud seltskondades neid, kes hapukapsast ei söö või lihtsalt toorporgandit ehk -kapsast rasvasele praekapsale eelistavad. Siis oleks ka need rahuldatud.
Kui juba erisoovide juurde kaldusin, siis kui on teada kutsutute hulgas taimetoitlast, suhkruhaiget vm erikohtlemist vajav isik, võiks ju neile mingi porgandikotleti või kapsasnitsli eritellimuse teha, rahakotti see vaevalt üldise summa juures auku lööb, aga jätab hea mulje, et ka neile on mõeldud.
Üht asja peaks veel mainima, kui külmlaud ei ole nii ajatundlik, siis sooja söögi puhul eeldatakse ikkagi küllalt täpset lauda istumist ja söögi serveerimise kellaaeg peab ka kokkadel 5 minutilise täpsusega ette teada olema. Kui kusagil tekib viivitus ja rahvas saab lauda tund hiljem, on sõna otseses mõttes söök rikutud, termoses või pliidinurgal soojana säilitatud lihatükki ei muuda enam mingi valemiga isuäratavaks hõrguks roaks, söökla tase ühesõnaga.
Niisiis on igal omad head ja vead, millega peaks arvestama, et asi täielikult täkkesse läheks.
Soovin edu ja loodan, et vähemalt osad küsimused said mingi vastuse.
PS. Ise olen sooja söögi, väikese vahepala ja kohvilaua baasil ka kestvamaid pidusid korraldanud, 8 tundi ja ülegi, ega rahvas lõputult õgida ka taha, kui on muudki tegevust planeeritud, unustatakse teinekord söök sootuks. Konkurentsitult odavaim variant ja seejuures üldse mitte viletsaim. Võibolla ma olen nüüd natuke liialdan, aga ainult kallist kalamarja lauale serveerides on oht, et pool seltskonda lähistele hamburgerit hankima lahkub:) Eestlased on valdavalt lihtne rahvas ja peenutsemisega neid ei meelita.

Kadrita
Võrgust väljas
Liitus: 23 Juuni 2009 - 21:32
Re: Vajaks nõu toitlustamise teemal
5 Veebruar, 2010 - 13:08

Tere,
mina olen ka nõus, et mõlemat ei ole küll mõtet võtta. Kuna ma olen kooli kõrvalt pärispalju restondusega tegelenud, siis kirjutan mõned omad kogemused.

Ükskõik kui hea toitlustaja ei ole, kui toit ei ole koha peal tehtud ja tuleb seda näiteks soojas hoida/transportida, saab kvaliteet paratamatult kannatada. Mitte võibolla palju, kuid siiski. Külmlaud on minu arvates siinjuhul võibolla sobivam ja ega elegantne ei pea veel kallist tähendama.

Olen olnud päris palju üritustel, nii oma restos, kui külalisena, kus on külm laud, millest ka kõhu täis saab. 4 tundi - täiesti vabalt! Oluline on see, et lauas oleks eri suguseid suupisteid, siis saab inimestel kiiremini kõht täis, kui mitmekesine toit on. Teil on ju tegevusi ka. Kui inimesed istuksid ja ainult suhtleksid istudes, oleks soe laud parem. Hinna kohta ma väga ei oska Eestis öelda, minu arvates ei ole vahet olnud ja meie oma restos oleme küll söötnud inimestel kõhud täis väga esinduslikult ja nii et sooja söögiga ei oleks küll odavam tulnud. Aga eks see sõltub kohast ja koha tingimustest väga palju ja mida kokk suudab hinna raames välja mõelda ja teostada.

Kindlasti mõelge läbi menüü, et oleks midagi igaühele. Nii liha kui kala kui ka lihavabu tooteid. Kergemat-värskemat kõrvuti tugevamate suupistetega. Kui külm laud on, siis ma soovitaksin järsku särtsu juurde lisada vahvate kokteilidega, vms põnevaga. Puuviljased-marjased kokteilid on lihtsad, aga head ja võimalik nii alkoholiga kui ilma teha.

Aga kuna hind on oluline, siis mõtle välja, millist toitu sa soojale lauale tahaksid ja millist külmale ja otsi pakkumisi. Mõlemat aga ära küll võta :)

Edu!

Viktor Grossmann
Kasutaja Viktor Grossmann pilt
Võrgust väljas
Liitus: 23 Aprill 2009 - 22:06
Re: Vajaks nõu toitlustamise teemal
5 Veebruar, 2010 - 18:02

Kadrita näol tundub tegemist olema asjatundva inimesega, ma nii üldise valgustuse eesmärgil küsiksin, kas mitmekäiguline laud läheb oluliselt kallimaks? Selgitan tagamõtet, nimelt ma olen olnud ka pulmas, tõepoolest 4-tunnisel dineel, kuhu mahutati ometi 5-käiguline õhtusöök. Ärge nüüd kohe ehmatage, iga käik oli selline pisike, mõni lausa teelusikatäis, aga lõpuks sai neist lusikatäitest arvestatav kogus ja kõht päris kenasti täis. Alustati vist mingi puljongitassikesega, kus paar liblet mingit värki sees ujus, siis tuli miski taignas kalapalake, siis oli vist toorsalat või puuvili või midagi (täpselt ei mäleta), seejärel lihatükike, järgmisena kompotivärk ja lõpuks kohv ning tort. Sai vist isegi 6 käiku, no olgu, iga käigu juurde käis ka vastav veinike ja ütleme, et oligi selline maitsete paraad, väga maistvad kõik. Tegemist oli ka restoranialal töötava inimesega, kes ütles, et ta just meelega tegigi sellise variandi.
Ahjah, et hinda tahtsin küsida, kas selline variant tuleks pigem kallim või mahuks ka odavama otsa peale? Iseenesest ei olnud asju ju rohkem kui mistahes külmlaual, lihtsalt neid serveeriti ükshaaval. Oleks huvitav teada vastukaaluks meie eelmistele pakkumistele, et pole mõtet 2 käiku võtta:)
Lisan, et see õhtu kulges pigem laua taga istumise ja jutuajamise tähe all, ringmänge ja sellist seal ei korraldatud, poleks ka saanud peokoha tõttu, ometi sai sest meeldejääv ja jälle natuke teistmoodi elamus.

Kadrita
Võrgust väljas
Liitus: 23 Juuni 2009 - 21:32
Re: Vajaks nõu toitlustamise teemal
8 Veebruar, 2010 - 19:20

Mina ei julge teiste kohta midagi täpselt kommenteerida ja soovitan küsida. Aga üldiseid arvamusi natuke on. Eks see on iga koha asi, kuidas nad hindu panevad ja kuidas ka see hind kujuneb. Külm laud ja ka tavalisem soe toit on minu arvates üldiselt odavam kui selline päris mitme-käiguline õhtusöök. Seda on ikka raskem teha kui tavalist eesti pärast "paar sooja toitu vaagnal" ideed realiseerida. Kõik maitsed peavad ju omavahel sobima ja iga roog nõuab eraldi ettevalmistust ja lisaks peab olema ajastus väga hea, mis nõuab lisatöötajaid. See on muidugi minu arvamus, aga mina soovitaksin sul küsida pakkumisi. Ma ise arvan ka, et selline variant on hästi põnev. Algselt oli meil planeeritud ka 4 käiku pluss suupisted, aga kuna koht vahetus, siis uues kohas köök sellega hakkama kindlasti ei saaks. Sellise mitmekäigulise õhtusöögi puhul on vaja ikka tugevat vastavate kogemustega restorani ja head tiimi.
Aga restoranid võivad üllatada ja kui selline soov, siis uuri pakkumisi. Järsku nad hea meelega katsetavad teie peal midagi uut ja ei küsigi nii kõrget hinda.

ingrid777
Võrgust väljas
Liitus: 7 Aprill 2010 - 16:47
Re: Vajaks nõu toitlustamise teemal
7 Aprill, 2010 - 17:07

Mina soovitan rentida pulmadeks šokolaadipurskkaevu ja seda teenust saab tellida www.chocstop.eu